štvrtok 16. mája 2013

Vločkový koláč

Keď som sa maminky v nedeľu pýtala, aký dezert si prosí k sviatku, čakala som niečo sladké, zvrhlé, plné čokolády, s jemnou krustičkou po ktorej keď poklopkáte vidličkou vyvalí sa na vás čokoládová láva, možno s horúcimi malinami. Chápete, keby láska bola jedlo tak určite niečo čokoládové. Mamina ale zavelila že nie-nie, že chce niečo zdravé. Utrela som slzu, zalistovala časopisom Apetit a našla vločkový koláč. Vravím si lepšie ako drátom do oka. Ooo a ako som sa mýlila, bol taký úžasný až mi neostalo dosť cesta na vrch koláčika, lebo som značnú časť zjedla zasurova.. Ako ovocie som použila kombináciu ríbezlí a čučoriedok, ktoré sme mali od babky starostlivo uschované v mrazničke, čakajúce na svoj veľký deň. Ale použiť môžete čokoľvek (v pôvodnom recepte sú ostružiny/černice alebo lesná zmes).


Pečenie na 170 ˚C 40 minút

Potrebujeme:
  • 150g ovsených vločiek
  • 120g špaldovej múky
  • 160g hnedého cukru
  •  1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžica mletej škorice
  • štipka soli
  • 120g rozpusteného a vychladnutého masla
  • 1 postrúhané jablko (v pôvodnom recepte je 1 rozmixovaný banán)
  • 500g ríbezlí + čučoriedok (alebo akékoľvek drobné ovocie)
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice vody

Postup:

V mise zmiešame vločky, múku, hnedý cukor, sódu bikarbónu, soľ a škoricu. Pridajte vychladnuté rozpustené maslo a postrúhané jabĺčko (alebo banán, ak ste si vybrali ten). Nechajte 15 minút odpočívať, ideálne mimo dosahu, aby ste k zmesi nechodili a neujedali.
Medzitým si pripravte ovocnú plnku. Povarte spolu zvyšné suroviny - ovocie, cukor a vodu, môžete pridať aj jednu lyžicu citrónovej šťavy. Keď začne ovocná zmes hustnúť, stiahnite ju z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. 
Dve tretiny cesta presuňte do tortovej formy, ktorú ste si predtým vymazali a vysypali múkou (môžete aj vyložiť papierom na pečenie, ale tomuto spôsobu som ja osobne nikdy neprišla na chuť), vložte do rúry predhriatej na 170 ˚C a pečte približne 20 minút, kým cesto nechytí zlatistú farbu. Koláčik vyberte, potrite plnkou a na ňu rozdeľte zvyšnú časť cesta a pečte ešte cca 20 minút.


Taký bol famózny, že som ho ani celý v jednom kuse nestihla odfotiť. 
Tak dobrú chuť!

13 komentárov:

  1. Bashkaaaa! Já se musím učit a ne péct!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pardón :D ale náhodou, ja som nikdy toľko nepiekla ako pred štátnicami, mňa to strašne ukludňovalo, ešte deň pred štátnicami som robila kopu cookies :D ja ti vlastne len ponúkam odreagovanie ;) :))

      Odstrániť
  2. Tak tento si upečiem na narodky!
    Ďakujem za receptík :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juu tak to sa teším, nech sa vydarí, je naozaj mňamózny!

      Odstrániť
  3. Bože, ten vyzerá úžasne! Určite ho vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Basha,ty si úplne úžasná ženská! Tvoj drahý to s tebou teda riadne vyhral / a nielen kvôli tomu vareniu/ :))) Týmto ho srdečne pozdravujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D ďakujem a nedá mi nesúhlasiť! :D (skromnosť nado všetko :D :D :D

      Odstrániť
  5. Odpovede
    1. vieš aký bol dobrý!! ten spieval! :D

      Odstrániť
  6. .... mňaaam, vyzerá úúúúžasne, určite vyskúšam - nemám síce špaldovú múku ale inú celozrnnú, snáď to nebude vadiť :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bol veľmi mňam mňam :) niee, to určite nebude problém, kľudne vymeň tak ako máš , dobrú chuť prajem :)

      Odstrániť
  7. A nedalo by sa to maslo nahradit kokosovym olejom, alebo neviem čim ? :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár ♡ (len z tých negatívnych som smutná :D